"Cu mine se petrece ceva. O viaţă de om." Marin Sorescu

Nu contează cât de departe suntem.. contează în ce direcție ne îndreptăm..

sâmbătă, 9 ianuarie 2016

Black box-merita vazut daca ti-ai pus vreodata intrebarea: "Oare sunt nebun?"

Black Box (2014) un serial interesant, fascinant in care am trait intens alaturi de personajul principal dr. Black, un neurolog genial ce lucreaza intr-o clinica de profil numita Cube cu toate dotarile de ultima generatie si trateaza oameni cu diverse disfunctionalitati ale creierului.
Dr. Black este o persoana deosebita pentru ca are personalitate-bipolara, lucru explicat in primele secunde ale serialului. Suna destul de banal, de comun, obisnuit..un doctor ce trateaza pe ceilalti nu se poate ajuta pe sine si de aici o intreaga drama..   Motiv pentru care dupa un sezon serialul a fost oprit (de asta veti gasi doar sezonul 1).

"Sunteti cu totii ignoranti!".

      Pentru mine filmul a insemnat mult mai mult. Un om ce se lupta cu o disfunctionalitate nu este o drama, o boala, o incapacitate ci este un destin. Pentru ca este diferita, dr.Black, nu trebuie etichetata inchisa intr-un spital si indopata cu medicamente..un bun subiect de film si atat..NU!!

      Daca printr-un miracol sau descoperire stiintifica s-ar gasi un medicament sau tratament si ar rezolva toate aceste disfunctionalitati psihiatrice cum ar arata lumea?
Desigur pentru foarte multi ar fi ceva benefic..vor pleca pe poarta spitalului primind o noua viata..o noua sansa..vor avea o familie, un copil, un job si poate vor trai fericiti. Sunt multi oameni care sufera teribil din cauza unor disfunctionalitati iar pentru ei miracolul ar exista.

      De asemenea cred ca exista si cativa oameni diferiti..au disfunctionalitati insa traiesc printre noi..asta este dr.Black. Pentru ei nu exista boala ci destin..Sunt oameni care s-au adaptat, s-au transformat, au devenit altceva.. Sunt speciali, deosebiti cu adevarat unici..Simptomele au devenit daruri, visele realitati, durerea e acum placere..
     Dar nu ne putem imagina un tablou complet..asa ceva se traieste, se simte..

     Ganditi-va la Van Gogh..picteaza..energic, pasiune, haos, transa, delir..Opreste-l si ofera-i pastila magica..Ce crezi ca face? O ia? Sau nici nu te va baga in seama continuandu-si lucrarea?

 Cu siguranta viata, lumea s-ar schimba..Dar noi vrem asta?Suntem pregatiti? Cati ar fi dispusi sa renunte la "daruri", la emotii, la transe, la calatorii cu racheta? Ce ar primi in schimb? un bilet spre pamant?!

   Marea problema se leaga de faptul ca uneori te poti alege cu un glont in cap..
 de exemplu van Gogh. Lucru de care nici nu-ti dai seama pentru ca e prea  tarziu..
   Uneori calatoriile cu racheta se termina brusc..au acest aspect fatalist, distructiv.

   Ce putem face noi ca oameni normali? Asteptam sezonul doi..
Cum?!nu o sa apara?eram curios sa vad ce se intampla cu dr.Black..


Si boom..inca o calatorie cu racheta sfarsita tragic..


 Nocturn prim..

Intuneric in liniste,
cadere lina spre cer,
pe pamant sunt urme
si goala e aparenta gandului de inapoi.
In viata mergi tot inainte
pe drum..S-a stins
Lumina proaspata ce imprastie scanteia in speranta
Iar parul ei ravasit
si trupul ei pe jumatate gol
sunt dimineata in pat.
Doar dorul de chipul celuilalt
ajungand in vise,
o cascada si un zbor
Apar mereu in deriva.
Fara iesire si acoperit de zapada odata cu ploaia s-a dus..



Un comentariu:

  1. M-ai facut curioasa! Tare interesant review-ul,imi place cum adaugi destule intrebari printre raspunsuri! Asteptam altul!

    RăspundețiȘtergere